Ben jij klaar voor de nieuwe privacywetgeving

Hoe zorg ik ervoor dat mijn website voldoet aan de nieuwe privacywetgeving

Op 25 mei 2018 moeten we er toch aan geloven. 2 jaar na goedkeuring komt nu dat echt de nieuwe privacywetgeving ons land in genaamd de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Deze wetgeving gaat een grote impact geven op iedereen met een eigen onderneming en/ of website. Voldoe jij aan de gestelde eisen van deze wet? Zo niet, dan hebben we voor jou een aantal aandachtspunten opgeschreven zodat jij direct actie kan ondernemen om beter met wet om te gaan.

 

1 Beveilig de apparaten die je gebruikt

Alles begint met de bestanden die je hebt staan op je apparaten, denk hierbij aan de bestanden op je telefoon, laptop & tablet. Alles wat jij hebt opgeslagen wat betrekking heeft tot uw klanten zijn namelijk persoonsgegevens die onder de nieuwe wet vallen. Hoe kun je dit doen?

 • Beveilig alle apparaten met een wachtwoord, zelfs als die maar net op slaapstand staat;
 • Gebruik een sterk wachtwoord (meer info hierover komt in de volgende stap);
 • Zorg ervoor dat je computer een encryptie bevat (Meer informatie op Howtogeek);
 • Log niet zomaar in op openbare wifi hotspots zonder een VPN te gebruiken

Dit lijkt misschien allemaal heel heftig, maar in principe zijn dit al standaard stappen die deze worden uitgevoerd.

2 Maak gebruik van sterke wachtwoorden en een wachtwoord manager

Zorg voor een wachtwoord die minimaal 16 karakters bevat. Het handigste is om dit aan te maken in een wachtwoord manager. Hiervoor gebruiken wij zelf 1Password, dit is een applicatie voor zowel je computer als voor je mobiele apparaten. Je voegt hier heel eenvoudig nieuwe login gegevens toe en tijdens het toevoegen kan je gemakkelijk en snel je wachtwoord genereren. Daarnaast kan je razendsnel inloggen zonder je wachtwoord te hoeven typen.

3 Zorg dat je klanten meer weten over hun privacy

Als je ondernemer bent of een website hebt is het vanaf 25 mei verplicht dat je je klanten duidelijk informeert over welke gevoelige privacy gegevens je van ze verzamelt en waarom je dit doet. Zelfs als het doel alleen bedoelt is voor het vastleggen van hun informatie in je klantenbestand. Mocht je een website hebben, dan moet je een privacyverklaring opstellen. Hiervoor kan je de documenten van Juridox gebruiken.

Mocht je een van de volgende diensten gebruiken op je website, dan moet je goed gaan nadenken over de privacy van anderen:

 • Google analytics verzamelt IP-adressen van bezoekers
 • Inschrijvingen voor nieuwsbrieven, bijvoorbeeld MailChimp
 • Google maps verzamelt de geolocatie van je bezoeker
 • Ingevoegde Vimeo of YouTube filmpjes zorgen voor advertenties voor de klant
 • Facebook pixels (heel erg invasief voor de privacy van je klanten)

Wat zijn persoonsgegevens?

Persoonsgegevens zijn gegevens die direct, maar ook indirect te herleiden zijn aan een persoon. Ook deze gegevens vallen onder de nieuwe privacywetgeving, denk hierbij aan:

 • Naam
 • E-mailadres
 • Foto
 • Vingerafdruk
 • IP-adres en geolocatie (verzameld met Google Analytics cookies)
 • Leeftijd
 • RFID tag, MAC-adres, IMEI, cookie
 • Gezondheidsgegevens
 • Politieke opinies

4 Contact formulieren niet opslaan

Gebruik jij contactformulieren op je website? Zorg ervoor dat de je contactformulier alleen maar de e-mails doorstuurt naar je e-mail en niet opslaat op je computer of database. Hiervoor heb je een aantal plugins waarmee je dat kan voorkomen daarvan is er 1 Formcraft. Binnen Formcraft kan je instellen om te voorkomen dat je ingevulde formulieren worden opgeslagen. Zelf gebruiken wij contact form 7, omdat zij hier standaard al voor zorgen dat de formulieren die ingevuld worden niet worden opgeslagen.

5 Wees niet al te bang maar neem wel actie

Het is allemaal niet heel veel werk, maar zorg er wel voor dat je actie onderneemt. Het is belangrijk dat die privacyverklaringen op je website in orde zijn. Dit is uiterst belangrijk om dat te doen voor die deadline van 25 mei, dit omdat de boetes kunnen oplopen tot 20 miljoen euro. Echter zijn hier gelukkig al een aantal standaarddocumenten voor beschikbaar die je hiervoor kunt gebruiken (zie Juridox)

Jammer genoeg weten we van een heleboel zaken rondom de nieuwe privacywetgeving nog niet precies hoe deze gehandhaafd gaan worden. Bijvoorbeeld of er boetes uit gedeeld gaan worden zodra je per ongeluk een YouTube video op je website plaats. Hopelijk horen we zelf meer over die details in de komende maanden, dus zorg ervoor dat je begin mei nog even checkt of je echt alles hebt gedaan voor de nieuwe privacywetgeving

Echter de adviezen die wij op deze site geven zijn geen juridische adviezen en we zijn geen advocaten. Het nieuwsartikels in ontstaan omdat onze eigen klanten meer informatie wilde over deze wet. Het zijn dus enkel de adviezen die wij hebben opgenomen van de informatie die wij gelezen hebben over de nieuwe privacywetgeving.

Weten hoe wij jou kunnen helpen met deze nieuwe wet? Neem gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte. Wij streven er naar om je aanvraag op werktijden binnen 2 uur te hebben beantwoord.

pixeljoy-webdesign-haarlem-nieuwe-privacywetgeving
Recent Posts

Start typing and press Enter to search

pixeljoy-webdesign-haarlem-optimalisatie-van-website